Valikot

Olet täällä
< Kaikki aiheet

Pää- ja sivuvalikoiden ylläpito on tärkeä osa sivuston toimivuutta. Selkeät valikkorakenteet ovat avainasemassa auttamaan sivustolla vierailevaa käyttäjää löytämään etsimänsä.

Valikot löytyvät Päävalikon Ulkoasu -> Valikot kohdasta.

Oikean valikon valinta, ja uuden valikon luonti

Valikko sivun ylälaidassa on pudotus valikko, josta voidaan valita olemassaoleva valikko, muista käyttää Valitse -painiketta valinnan vahvistamiseksi ennenkuin alat tekemään muutoksia.

Jos pudotusvalikosta ei löydy haluttua valikkoa, esimerkiksi haluat luoda uuden valikon sivuille lisätylle kielelle, käytä tekstilinkkiä luo uusi valikko.

Uutta valikkoa luotaessa kirjoita valikolle selkeä kuvaava nimi, ja valitse mihin valikkosijaintiin se tulee. Esimerkkikuvassa Päävalikkoa Saksaksi (Primary Deutch) ei ole vielä luotu, joten tässä tilanteessa loisimme esimerkiksi [DE] päävalikko nimisen valikon, ja valitsisimme sijainniksi Primary Deutch.

Klikkaamalla sinistä ”Luo valikko painiketta valikko tallennetaan ja siihen voi alkaa lisäämään sisältöä.

HOX! Jos luot uuden valikon ja laitat sen sijaintiin jossa on jo valikko, vanha valikko tipahtaa pois käytöstä. Älä siis luo turhaan uusia valikoita, vaan muokkaa mieluummin olemassaolevia.

Sivujen lisääminen valikkoon

Lisää valikkokohteet sarakkeesta löytyy työkalu jolla voidaan valita mitä sisältöä valikkoon lisätään. Oletusnäkymä on Sivut -> Viimeisin, jossa on listattuna 5 viimeksi lisättyä sivua. Välilehti Näytä kaikki, sisältää nimensä mukaisesti kaikki sivut, ja Etsi -välilehti auttaa löytämään oikean sivun jos niitä on lukuisia.

Valikoihin voidaan myös lisätä artikkeleita, sekä sivustolle erikseen luotuja erikois-sivuja. Mukautetuilla linkeillä voidaan linkittää esimerkiksi ulkopuolisiin sivustoihin. Mikäli valikoihin halutaan pudotusvalikoiden alle alaotsikoita, mukautetut linkit tarjoavat mahdollisuuden tehdä valikkorakenteita, jotka toimivat myös mobiiliselaimilla. Luomalla mukautetun linkin joka ohjaa #, kerrotaan selaimelle, että tämä on linkki, mutta ei ohjaa mihinkään. Näin mobiilikäyttäjä voi napauttaa otsikkoa ja katsoa valikkoa sen alla, ilman että heidät ohjataan suoraan uudelle sivulle.

Mukautetuilla linkeillä voidaan lisätä valikkoon linkki esimerkiksi toiseen palveluun. Kohtaan URL lisätään mihin käyttäjä ohjataan, ja Linkkiteksti kohtaan laitetaan linkin kuvaus.

Valitse yksi tai useampi sivu ja hyväksy Lisää valikkoon -painikkeella.

Valikoiden järjestely

Sivut lisätään listan perään, mutta järjestystä voidaan vaihtaa siirtämällä valintaa kuvaavaa laatikkoa. Valikkorakenne näkymä näyttää kaksoispisteellä mihin valikko sijoittuu kun hiiren painikkeesta päästetään irti. Kuvassa Yhteystiedot, Mistä meidät löytää? ja Ota yhteyttä ovat Mukautetun linkin Yhteystiedot alla. Sisennetty lista siis tarkoittaa alavalikkoa. Sisennyksiä voi olla useitakin, mutta jotta valikkorakenne pysyy selkeänä usein kaksi tasoa on riittävä. Katso myös kohta lisäasetukset alla.

Valikko elementin lisäasetukset

Klikkaamalla nuolta valikko-laatikon oikeasta laidasta, avautuu kyseisen linkin lisäasetukset. Asetuksista voidaan vaihtaa valikossa näkyvän otsikon nimi, esim yllä Mistä meidät löytää? -sivu on nimetty lyhyempään muotoon: Sijainti. Alkuperäinen otsikko näkyy alla, ja tämä muutos ei uudelleen nimeä sivua, ainoastaan miten se näkyy valikossa.

Lisäksi asetuksista löytyy ”Siirrä” toiminnot, joiden avulla voidaan valikko-linkkiä siirtää vaihtoehtona raahaa ja pudota -menetelmälle joka yllä on kuvattu. Jos oikeaa kohtaa ei meinaa löytää hiirellä, näillä asetuksilla voidaan hienosäätää valikko juuri sellaiseksi kuin se halutaan.

Valikon tallennus

Tehdyt muutokset tallennetaan Tallenna valikko -painikkeella, joka löytyy Valikko rakenne osion ylä- ja alalaidoista.

Valikon sijainnin valinta

Valikkopaikat ja niiden nimeäminen riippuvat käytössä olevasta teemasta. Usein valikon sijaintiin ei tarvitse puuttua itse.

Valikon sijainti valitaan joko Valikon asetuksista, Valikko rakenne osion alalaidasta, tai Valikoiden sijainnit välilehdeltä sivun ylälaidasta.

Previous Sisältölohkot
Next Polylang käännöstyökalu
Sisällysluettelo